IACM-Berichten van 11 Augustus 2003
- Groot Brittannië: Bayer zal Sativex, een medicament op basis van cannabis, op de markt brengen
- Duitsland: Eerste vrijspraak voor medicinaal gebruiker van cannabis
- Australië: New South Wales plant toelating te verlenen voor medicinaal gebruik van cannabis
- Kort nieuws
- Terugblik
Groot Brittannië: Bayer zal Sativex, een medicament op basis van cannabis, op de markt brengen
De Duitse geneesmiddelen- en chemiereus Bayer AG zei op 21 mei dat een akkoord bereikt was met GW Pharmaceuticals om een op cannabis gebaseerd medisch middel tegen multiple sclerose en pijn, op de markt te brengen.
Bayer zei in een verklaring dat het de exclusieve rechten verworven had voor de marketing van de drug in het Verenigd Koninkrijk en een optie genomen had voor een beperkte periode om de rechten te onderhandelen met de EURopese Unie, evenals met Canada. De Verenigde Staten maken echter geen deel uit van de overeenkomst en een lancering op de grootste farmaceutische markt is er de eerste twee/drie jaar nog niet bij. Het bedrijf zegt aan GW al een eerste bedrag te hebben overgemaakt bij de ondertekening van de overeenkomst en dat later bijkomende betalingen zullen volgen als in het Verenigd Koninkrijk de goedkeuring komt voor de behandeling van multiple sclerose, neuropatische pijn en kankerpijn. Het gaat om een totaal bedrag van 35 miljoen EURo.
GW zal het product, een mondspray, leveren en een deel van de winst toebedeeld krijgen. Bayer brengt de drug op de markt onder de naam Sativex. GW Pharmaceuticals had haar medicijn ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde instantie (Medicines Control Agency) in maart. Goedkeuring van de drug in Groot-Brittannië zou nog verkregen worden voor het einde van het jaar, aldus een woordvoerder van GW.
(Bron : Reuters van 21 mei 2003)
Duitsland: Eerste vrijspraak voor medicinaal gebruiker van cannabis
Op 15 mei werd een patiënt die cannabis gebruikte voor medische doeleinden, vrijgesproken. Het was de eerste maal dat dit voor een Duitse rechtbank gebeurde. Na een uiteenzetting door twee medische experts verklaarde rechter Bauer van de rechtbank te Mannheim dat de situatie een noodwendig karakter had en dat het gebruik van cannabis verantwoord was onder de gegeven omstandigheden.
In 1999 werden 200 gram en drie jaar later nog eens 400 gram cannabis met een THC-gehalte van ongeveer 3 % in beslag genomen bij Michael F., die de drug gebruikt om de symptomen van multiple sclerose te behandelen.
De medische experts Dr. Zvonko Mir, hoofd medicus van een ms-kliniek in Sundern waar de betichte behandeld werd, en Dr. Hans-Michael Meinck, professor aan de neurologische afdeling van de Universiteit van Heidelberg, waren vooral voorstander van het gebruik van cannabis wegens de ernstige ataxie (bewegingsstoornis, onzekere gang) van de patiënt.
De betichte was een van de patiënten die in 1999 klacht neerlegden bij het Hooggerechtshof tegen het verbod op cannabis voor medisch gebruik. De rechtbank vroeg toen aan de klagers om eerst alle normale legale kanalen te volgen alvorens het hoogste gerechtshof met het onderwerp te confronteren. De rechtbank wees ook op de mogelijkheid om een uitzonderingsmaatregel te kunnen bekomen van het Federaal Instituut voor Drugs en Medische Producten. Het instituut dat behoort tot het federale ministerie van volksgezondheid weigerde later categorisch alle toepassingen die met het medicinale gebruik van cannabis te maken hebben.
Michael F. had ook al een poging ondernomen om van zijn ziekteverzekering terugbetaling te krijgen van een behandeling met dronabinol (THC), het meest actieve element in cannabis. Sommige verzekeraars betalen deze behandeling terug, andere doen dit niet. Zijn raadsman, advocaat Robert Wenzel uit Hamburg, noemt de vrijspraak “gefundeerd en correct”. Toch heeft de openbare aanklager beroep aangetekend bij een hogere districtsrechtbank.
Voorzitter van IACM Dr. Franjo Grotenhermen merkte op dat, als dronabinol op voorschrift beschikbaar is, en een ander cannabisextract binnenkort op voorschrift verkrijgbaar zal zijn, zonder enige tussenkomst van de ziekteverzekering voor de behandelingskosten, veel patiënten afhankelijk blijven van de veel goedkopere illegale cannabis en dus strafrechterlijke vervolging zullen blijven riskeren.
Australië: New South Wales plant toelating te verlenen voor medicinaal gebruik van cannabis
New South Wales (NSW)e dichtst bevolkte staat van Australië wil ernstig zieke mensen toelaten cannabis als medicijn te gebruiken, zoals voor klinisch onderzoek gebeurt in verscheidene VS-staten, Canada en EURopa.
Toen echter premier Bob Carr van NSW voorstelde om een proefperiode van vier jaar in te lassen, kwam hevige reactie van de anti-drug-verenigingen, ondanks het feit dat hij erop drukte dat de repressie ten opzichte van recreatief gebruik niet verminderd zou worden. “Als het over marihuana gaat is dit geen ommekeer”, zei Carr die tot gematigd links behoort, op 21 mei. “Het is onze manier om medeleven te tonen met wie moet leven met multiple sclerose of zware chemotherapie moet ondergaan.”
Als alles volgens plan verloopt, komt er nog voor het einde van het jaar de verwachte goedkeuring. Patiënten die lijden aan kanker, AIDS, multiple sclerose en andere ernstige ziekten, kunnen zich dan inschrijven voor het gebruik van marihuana als pijnstiller. Onder welke vorm het middel zal verdeeld worden is nog niet uitgemaakt.
(Bron : Reuters van 21 mei 2003)
Kort nieuws
VS: Maryland
De republikeinse gouverneur Robert Ehrlich tekende op 22 mei een wetsontwerp waarbij de strafrechtelijke vervolging van ernstig zieke mensen die cannabis gebruiken, sterk ingekrompen wordt. De Bushregering had hem onder druk gezet om zijn veto te stellen tegenover de maatregel. Totnogtoe konden patiënten maximumstraffen tot 1 jaar gevangenis en 1000 dollar boete krijgen. Wie vanaf nu de rechter kan overtuigen dat het gebruik van marihuana de symptomen van zijn/haar chronische of levensbedreigende ziekte kan verlichten, zal nu maximaal een boete van 100 dollar kunnen krijgen. (Bron : Associated Press van 22 mei 2003)
Wetenschap: Maagzuur
Nieuw onderzoek bij dieren toot aan dat THC een rol speelt in een reflex die kan resulteren in een terugloop van maagzuur naar de slokdarm. Die reflex werd door THC sterk getemperd. THC kan dan ook gebruikt worden tegen de zogenaamde “gastro-oesophageale reflux” (slokdarmontsteking), die gekenmerkt wordt door maagzuuropstoten. (Bron : Partosoedarso ER, et al. J Physiol 2003 May 16; [gedrukte publicatie voorafgegaan door de electronische])
Wetenschap: Neuropatische pijn
Neuropatische kankerpijn en ontstekingspijn werd bij muizen geïnduceerd. Een synthetische cannabinoïde (WIN55,212-2) verminderde de door tumoren veroorzaakte pijn met ongeveer 50 procent. De werking was nog efficiënter bij de behandeling van pijn veroorzaakt door geïnduceerde ontsteking. In het kankermodel werd het effect van de cannabinoïden deels geblokkeerd door een voorbehandeling met een CB1-receptor antagonist, in het ontstekingsmodel door een voorbehandeling met een CB1 en een CB2 antagonist. (Bron : Kehl LJ, et al. Pain 2003 May;103(1-2):175-86)
Wetenschap: Neuropatische pijn
Demyeliniserende ziekten (spierziekten) zoals multiple sclerose met pijnlijke zintuiglijke verschijnselen zoals tastpijn en hyperalgesie. Demyelinisering is de term die gebruikt wordt om het verlies aan te geven van myelin, een stof die de zenuwuiteinden isoleert. In een model van demyelinisering werd deze neuropatische pijn verminderd door een cannabinoïde die zich aan de cannabinoïdereceptor bindt. (Bron : Wallace VC, et al. J Neurosci 2003 Apr 15;23(8):3221-33)
Wetenschap: Vroegtijdig cannabisgebruik
Uit een Australisch onderzoek bleek dat wekelijks gebruik van cannabis bij studenten, geassocieerd kon worden met een belangrijke verhoging van de kans op vroegtijdige schoolverlating. Dit verband was het duidelijkste bij jongeren onder de 15 jaar en verminderde geleidelijk aan naarmate de leeftijd verhoogde. (Bron : Lynskey MT, et al. Addiction 2003 May;98(5):685-692)
VS: Connecticut
Een voorstel om cannabis te legaliseren voor medische doeleinden, werd in Connecticut op 21 mei verworpen door het Huis van Afgevaardigden met 79 stemmen tegen 64. (Bron : Associated Press van 21 mei 2003)
Terugblik
Een Jaar geleden
- Duitsland: Outing van patiënten die medicinale cannabis gebruiken / Nieuwe klacht voor het federale hooggerechtshof / Voorstel tot toevoeging van paragraaf 31b aan de drugwetgeving
- Wetenschap: Lage doses cannabis werken niet bij multiple sclerose
- Groot Brittannië: Parlementaire werkgroep beveelt herziening aan van de internationale verdragen over drugs
Twee Jaar geleden
Online evenementen 2020
Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.
Conferentie 2022
De 12e IACM-conferentie over cannabinoïden in de geneeskunde wordt gehouden op 20 en 21 oktober 2022 samen met de Zwitserse SSCM in Bazel/Zwitserland.
Members only
Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.
You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.
IACM on Twitter
Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.