IACM-Berichten van 19 Oktober 2000
- Europa: Nationale overheden versoepelen cannabisbeleid.
- Wetenschap/Spanje: Anti-tumor effekt van THC kan niet bij mensen onderzocht worden.
- Kort nieuws
Europa: Nationale overheden versoepelen cannabisbeleid.
Een aantal EURopese landen herziet zijn harde softdrugbeleid en gaat over op een tolerantere benadering van drugs als cannabis.
De meest uitgesproken beleidswijziging zien we in Portugal waar verwacht wordt dat zowel softdrugs als harddrugs binnen enkele weken gedekriminaliseerd worden. Eerder deze maand sprak de Zwitserse overheid zich al uit voor de legalisering van cannabis en verwacht wordt dat haar aanbevelingen volgend jaar naar het parlement gaan. In haar voorstellen zijn ook maatregelen vervat om jongeren te beschermen en om te verhinderen dat Zwitserland overspoeld wordt met drugtoeristen.
Volgens de wetsadviseur van het in Lissabon gevestigde EURopean Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), Danilo Ballotta, zijn die maatregelen typerend voor een bredere EURopese draaibeweging naar een soepelere houding ten opzichte van cannabisgebruik. "België en Frankrijk zijn nog twee andere landen waar bij een eerste betrapping op gebruik van cannabis enkel een waarschuwing gegeven wordt. Cannabisgebruik wordt ook eerder als normaal en alledaags beschouwd dan als een afwijking", zei Ballotta aan CNN.
Het streven naar een grotere tolerantie ten overstaan van drugs is evenwel nog geen algemene zaak in EURopa.
De zero-tolerantiepolitiek in Zweden heeft een grote aanhang in diverse politieke partijen. Zweedse cannabisgebruikers zijn theoritisch blootgesteld aan gevangenisstraffen tot 6 maanden voor bezit van een kleine hoeveelheid. In de praktijk komt dat neer op een geldboete. De Britse wetten zijn veel strenger. Bezit van kleine hoeveelheden marihuana is goed voor gevangenisstraffen tot 5 jaar. Toch wordt ook hier in de praktijk voor bezit van kleine hoeveelheden een verwittiging of een geldboete gegeven.
(Bron: CNN.com/ van 9 oktober 2000 - Persbericht van de Zwitserse Bundesrat van 3 oktober 2000).
Wetenschap/Spanje: Anti-tumor effekt van THC kan niet bij mensen onderzocht worden.
Een researchsteam aan de Complutense University van Madrid kan niet starten met het onderzoek naar de effekten van THC op dodelijke hersentumoren bij mensen, bij gebrek aan fondsen.
Eerder dit jaar had het Spaanse team onder leiding van Dr. Manuel Guzman aangetoond dat THC en een synthetische cannabinoïde (WIN-55,212-2) een opmerkelijke teruggang van glioblastoma veroorzaakte bij testen op laboratoriumratten. Malignant gliomas, een sneldodende kanker waar momenteel geen efficiënte behandeling voor bestaat, werd ingebracht bij de dieren. Binnen 18 dagen stierven alle niet behandelde ratten. Maar met de twee cannabinoïden werden de tumoren vernietigd in eenderde en het leven van een ander derde verlengd met een periode tot 6 weken.
Guzman's team probeerde financieringen los te krijgen voor klinisch onderzoek bij mensen, maar meer dan 7 maanden later is nog geen enkele toezegging in orde, mogelijk ten gevolge van het wantrouwen tegenover de preklinische resultaten, of als gevolg van een konservatieve houding ten overstaan van dit onderzoeksgebied.
(Bronnen: EURopa Press van 8 oktober 2000; Galve-Roperph I, et al.: Antitumoral action of cannabinoids: involvement of sustained ceramide accumulation and ERK activation. Nature Medicine 6, 313-319 (2000)).
Kort nieuws
IACM/JCT:
Overeenkomstig een akkoord tussen Haworth Press (Binghamton, NY) en de IACM, zal de Journal of Cannabis Therapeutics (JCT) het officiële forum worden voor de IACM. Leden van de IACM kunnen de JCT bekomen aan de verminderde prijs van $35 voor intekenaars binnen de USA en $50 voor abonnees uit andere landen, respektievelijk in plaats van $48 en $69.60. De eerste uitgave wordt verwacht tegen einde van het jaar.
Canada:
De eerste door de federale overheid erkende cannabisoogst vond plaats toen Jim Wakeford zijn 19 marihuanaplanten binnenhaalde. Wakeford heeft AIDS en is de eerste van 71 chronisch zieken waarvoor de Canadese overheid een uitzonderingsmaatregel invoerde waardoor zij marihuana kunnen gebruiken om de symptomen van hun ziekte te behandelen. (Bron: Toronto Star van 30 september 2000).
Groot Brittannië:
Ann Widdecombe, woordvoerster van de Britse konservatieve partij (Tories) voor juridische zaken, eiste begin oktober tijdens een Tory-bijeenkomst, een nieuwe "zero tolerantie"-politiek ten overstaan van drugs. Als antwoord daarop gaven zeven leden van William Hague's schaduwkabinet toe cannabis gebruikt te hebben. Onder hen bevonden zich schaduwminister voor buitenlandse zaken Francis Maude en het Hoofd van het Hogerhuis, Lord Strathclyde. Op hun beurt gaven Labour minister Jon Owen Jones en volksgezondheidsminister Yvette Cooper ook toe cannabis gebruikt te hebben. Keith Hellawell, drugtsar van de Britse overheid, zei dat een zero tolerantie-beleid voor cannabis zowel onrealistisch als onuitvoerbaar is. (Bronnen: PA News van 8, 9, 10 en 13 oktober 2000)
Online evenementen 2020
Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.
Conferentie 2022
De 12e IACM-conferentie over cannabinoïden in de geneeskunde wordt gehouden op 20 en 21 oktober 2022 samen met de Zwitserse SSCM in Bazel/Zwitserland.
Members only
Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.
You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.
IACM on Twitter
Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.